Gombás betegségek ellenszerei

Gombás betegségek ellenszerei

Éled a természet és hamarosan kezdhetjük a gyógynövények begyűjtését.

Már látni a zsenge csalán, a madársóska hajtásait, és az ibolya is kinyílt helyenként.  És itt a medvehagyma, a küszöbön toporzékol a gyermekláncfű (pitypang) és az orgona, majd szép sorjában érkeznek a többiek is. A fenyő új hajtásairól se feledkezhetek meg.

Már alig várom, hogy készíthessem a jól bevált gyógyszörpöket, tinktúrákat, eszenciákat, hogy száríthassam a virágszirmokat, a növényi részeket!

A következő sorokban megosztok veletek pár receptet.

A gombás betegségekről ki ne hallott volna?! Amikor kiderül, hogy bizonyos tünetcsoportok hátterében gombás megbetegedés áll, bizony mindenki elhúzza valamelyest a száját, hiszen hosszas kezelés árán lehet megszabadulni ezektől a makacskodóktól és nagy általánosságban a fertőzések vissza-visszatérnek, attól függően, hogy a szervezet mennyire ellenálló. A körömgomba kiírtása méregdrága gyógyszeripari készítményekkel mostanság különösen divatos.

És akkor íme pár bejáratott recept:

Gombaölő hatású gyógytea keverék, mely 1:1 arányú keverékkel (Egy csipetnyit szoktam mindből. A csipetnyi nálam azt jelenti, hogy amit három ujjal kényelmesen összetudok fogni) 8 héten át, napi 0,5-1 l fogyasztható. Édesítése nem igazán javasolt, merthogy a cukor táplálékul szolgálhat a gombáknak. Azonban ha valaki nagyon nem bírja meginni ízesítés nélkül, akkor steviaval vagy édesebb gyógynövénnyel, citromfűvel, somkóróval javítható.

Hozzávalók: apróbojtorján, bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, körömvirág, rozmaring, orvosi zsálya, rózsaszirom.

A másik kifejezetten hatékony recept az ecsetelő, tinktúra. A gombás betegségek fő ellensége a medvehagyma (erősebb hatóanyaga van mint a fokhagymának, és ketten együtt, felerősítik egymást) és a fokhagyma.

A tinktúrát a következő módon készítem: Egy befőttes üvegbe, aminek megvan a teteje is, aprított medvehagymát és fokhagymát teszek, majd felöntöm 2 – 3 dl (attól függ mekkora a befőttes üvegem, lehet 0,5l is) jó minőségű házipálinkával. Fontos, hogy az üveg ne legyen tele, de az alkotó részeket mindig ellepje az alkohol,  hiszen tintúrát alkotók nem gyűjthetők egyszerre. Az is fontos, hogy az arányok nagyjából egyformák legyenek, vagyis egymáshoz viszonyítva 1:1 arányba kerüljenek az üvegbe (mondjuk fokhagymából, medvehagymából lehet többet is használni). Na de folytatva a sort a növényi alkotó elemekkel, kerül az üvegbe idővel zöld diókopács (a még éretlen termés burka – a képen a már majdnem érett diókopács látszik) tölgyfakéreg, kakukkfű, borsikafű, körömvirág.

Miután minden alkotóelem az üvegbe került, meleg, vagy napos helyen érleld és kevergesd alkalmanként. 3-4 hét után már használható is a tinktúra. Kis üvegcsébe töltve, fültisztító pálcikára csepegtetve ( ne nyúlj az üvegbe olyan pálcikával, amivel már érintetted a beteg területet) kend be naponta 2 – 3 x az érintett területet.

Amikor iszod a gombaölő teakeverékedet, abba is csepegtethetsz 10- 15 cseppet, ebből az alkoholos tinktúrából.

Az ülőfürdőt is jól lehet használni a gombák ellen. Szintén 1:1 arányban szoktam használni a diókopácsot, a tölgyfakérget. Fogok egy 2-3 l lábast/fazekat és beáztatom az összetevőket. Az edényt az áztatott diókopáccsal és tölgyfakéreggel együtt, másnap felteszem a tűzre és kb. 20-30 percig főzöm, úgy, hogy a fél óra végén forrjon fel a főzet. A forralás után, beleteszem a forró lébe (egy egy evőkanálnyi) a körömvirágot, a kakukkfüvet, az orvosi zsályát. Női problémák esetén a cickafarkfű se maradjon ki!

Egy műanyag szűrő segítségével a főzetet, a kád vízbe öntöm. Azért csak óvatosan, ha már ül a kádban valaki, ne okozz égési sérüléseket!

Váljék egészségetekre!

Amrita

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Message *
Name*
Email *