Ha tavasz, akkor méregtelenítés

Ha tavasz, akkor méregtelenítés

Na de, hogyan is álljunk neki?

Annak idején mikor természetgyógyászatot tanultam, többféle diétával is megismerkedhettünk.  Manapság sokat hallani, az elválasztó diétáról, a léböjtről és még sorolhatnám, mazoistáknak a candida diéta a kedvencük, na persze eléggé hasznos is lehet a végeredmény….

Egy kevésbé divatos, mégis ismert diéta Mayr nevéhez fűződik. Franz Xaver Mayr híres osztrák orvos volt, aki az 1900 -s évek első felében (1965-ben halt meg) praktizált és több mindent felfedezett az emberrel kapcsolatban. Ilyen pl. a hasformája, a testtartása. Elmélete szerint, amikor a méreganyagok, a salakanyagok felhalmozódnak a belekben, akkor az erjedés során az ember testtartása és hasformája megváltozik. Amikor a belek túlterheltek, akkor a méreganyagok a vérkeringésbe jutnak, onnan pedig egyenesen a májba. A szervezet így megpróbálja a méreganyagokat más kiválasztó szervrendszeren keresztül eltávolítani, mint a bőrön, a vesén, a mirigyeken és a tüdőn keresztül. Egy idő után azonban ezek is túlterheltté válnak így a szervezet „raktározás”ba kezd. Ezért a bőrben, a bőr alatti kötőszövetekben, valamint a véredényekben és ízületekben, halmozódik, raktározódik a sok káros anyag. A belek felpuffadása, valamint a szomszédos szervek mérgekkel történő terhelése kívülről, szabad szemmel is megállapítható. Aminek következtében változik a has formája, majd a testtartás is.

„Mayr a szervezetet egy kályhához hasonlította, amelyet ha állandóan teletömnek tüzelővel, elsalakosodik, a kéménye füstöl, és nem tud már elég meleget leadni. Amikor a salakot kiürítik és a kéményből a kormot is kitakarítják, a kályha újra teljes erővel képes fűteni, mert az égési folyamatok újra tökéletesek.

Hasonló “elsalakosító” folyamatok zajlanak szervezetünkben is, ha éveken át mindent, amit elénk tesznek válogatás nélkül elfogyasztunk, ráadásul alapos rágás nélkül, gyakran pedig messze a szükségletek feletti mennyiségben. Az emésztés mindaddig kifogástalan, amíg megfelelő időben, mennyiségben és összetételben fogyasztjuk el étkünket. Ellenkező esetben a felesleges tápanyagok jó része nem a normál emésztési folyamatok útján, hanem erjedéssel és rothadással bomlik le a nedves, meleg és sötét bélüregben. Közben pedig számtalan, a máj, vese, idegrendszer, anyagcsere és immunrendszer számára káros anyag keletkezik. A hatásukra jelentkező legenyhébb tünetek fejfájás, kábultság, levertség, fáradékonyság, koncentrációs-és alvászavarok, émelygés és puffadás formájában jelentkeznek. Tartósan nagyobb mennyiségben azonban komolyabb problémákat is előidézhetnek: visszatérő gyulladások, allergiák, aknék, kiütések, ekcéma, ízületi fájdalmak, magas vérzsírszint, érelmeszesedés, fejfájás…

Mayr szerint az emésztőszervek a szervezet gyökérzetét képezik: ha a fa rossz táptalajon áll, nem tud rendesen növekedni és egészséges termést sem hozni, hamar megbetegszik és idő előtt kipusztul.”

Írja a fentieket, cikkében Dr. Balaicza Erika, belgyógyász főorvos

A Mayr kúra lényege, hogy a tisztítás során kitakarítjuk a béltraktust és a szöveteket megszabadítjuk a bennük feleslegesen felhalmozott hasznos és káros anyagoktól. A Mayr kúrát ráhangolódással kezdjük, amikor is a lélek és a test is ráhangolódik a böjtre. Ez legalább 3-5 napig tart, ami azt jelenti, hogy kevesebb ételt fogyasztunk és azok egyszerű, könnyen emészthető ételeket. Megnöveljük a folyadék bevitelt, többet pihenünk, relaxálunk, meditálunk, masszőrhöz megyünk
és alszunk.

Nekem teccik! 😉

A Mayr-kúra során naponta 1-2 alkalommal fogyaszthatunk friss zöldségekből készült levest is. A leginkább javasolt zöldfélék: sárgarépa, zeller, petrezselyem és gyökere, édeskömény gumó, burgonya, kevés hagyma, mértékkel vagy egyáltalán nem célszerű fogyasztani a hüvelyeseket, káposztaféléket, a cukkinit és a padlizsánt. A zöldségekből szabadon kombinálva készíthetünk minden napra másféle levest, az ízt friss vagy szárított fűszerekkel variálhatjuk. Fontos, hogy miután megpároltuk a zöldségeket, passzírozzuk át azokat szűklyukú szűrőn vagy szitán, hiszen a kúra során az emésztőrendszerbe nem kerülhetnek rostok. Ebédre és vacsorára javasolt a híg krémleves fogyasztása.

Franz Xaver Mayr szerint az étel minőségén és mennyiségén kívül az elfogyasztás mikéntjére is nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk. Nem mindegy, hogy nyugalomban, a falatot jól megrágva vagy stresszben, az ételt félig vagy alig megrágva habzsoljuk be étkünket! Hiszen a táplálkozás nem az étel lenyeléssel fejeződik be, hanem még folytatódik tovább a tápcsatorna alsóbb szakaszaiban, sőt a vérpályába bejutott elemi tápanyagalkotók sejtekhez történő elszállítása és az ott történő feldolgozás is ide tartozik! Nem mindegy tehát, hogy mennyire sikerült megrágni, és a tökéletesebb feldolgozáshoz előkészíteni az elfogyasztott eledelt. Ha ugyanis nagy darabokban csúszik le minden a torkunkon, sokkal kisebb része képes normális enzimatikus úton megemésztődni és nagyobb mennyiség esik erjedési és rothadási folyamatok áldozatául. Ilyenkor pedig sok, a szervezetünk számára káros anyag keletkezik. Mayr egyik gyakorlata a 2-3 napos zsemle fogyasztása. Szerinte a szikkadt zsemle minden egyes falatát érdemes legalább 40-50 alapos rágásnak kitenni, mielőtt lenyeljük. Ilyenkor péppé válik a zsemle a szánkban, A nyál nem csak a nyelést segíti elő, és nem csak a száj nedvességét hivatott ellátni. A nyálban igen fontos enzimek (is) vannak, amik az emésztéshez és a szervezet védekező képességében is  elengedhetetlen szerepet játszanak. Szóval rágjuk meg az ételt minél alaposabban!

A Mayr kúra során naponta kétszer szabad elfogyasztani 1-1 szikkadt zsemlét, 2 dl joghurttal, kefírrel vagy tejjel.

A kúra időtartalma egyéntől függ, első nekifutásra 1 hétnél többet nem javaslok. Ez a diéta ismételhető évközben többször is, így szép fokozatosan rálehet állni a 4-6 -8 hetes diétákra, böjtökre is.

A kúrát felvezetéssel, ráhangolódással (3-5 nap) kezdtük, majd ezt követte a kúra (1-6 hét), és a végére 1-4 napot hagyjunk magunknak, az étrendünk felépítésére. A felépítés alatt, lassan, fokozatosan térünk vissza megszokott étrendünkre.

A fokozott folyadékbevitel nagyon fontos a kúra során.

Egy próbát/kúrát Neked is megér!

Egészségedre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Message *
Name*
Email *