Kheirón kentaur

Kheirón kentaur

A mitológia szerint, a kentaurok vad hegylakók, kiknek felső teste emberi, míg alsó testük ló formát ölt. Chiron (Kheirón) Kronosz (Szaturnusz) fia, halhatatlannak született, bölcs kentaur volt – jártas építészetben, fémművességben, aztrológiában és orvostudományban. Úgy tartották, hogy még a halottakat is feltámasztotta. Nevét mégis a gyógyítás területén említik legtöbbet, – Aszklépioszt (az orvosok mestere) is Ő tanította a gyógyítás mesterségére.

Chironnak születtek gyermekei , – három lány és egy fiú – az egyik nimfától. Ő, amolyan klasszikus értelemben vett, eszenciális apa figura. Ha valakinek valami problémája akadt, azon mindig igyekezett segíteni, arról gondoskodni. Nem félt attól sem, hogy veszélynek tegye ki magát, hogy megvédje a „nála táborozókat”.

Latinul Chiron, míg magyarul Kheirón. A karma asztrológia és a mitológia Chironként tartja számon.

A mitológia mely Chironhoz szorosan kapcsolódik annyi, hogy Héraklészt ünnepelve egy olyan borostömlő/kancsó került felbontásra, ami a kentaurok közös tulajdonát képezte. Na persze előzetes megbeszélés nélkül… szóval a kentaurok ezen feldühödtek és pusztításba rombolásba fogtak, aminek a következménye lett Héraklész nyilai által, néhány kentaur halála. Tudnivaló még, hogy a kentaurok egyébként is hirhedtek voltak vadságukról, nem ritkán erőszakosak is voltak, főként ha italoztak.

Nem így Kheirón.

Ő nem igazán tartotta a kapcsolatot a többi kentaurral, kedves és bölcs volt, nem vett részt a kentaurok mulatozásaiban sem. Mégis Héraklész, hydra méregbe mártott nyílvesszeje „ártatlanul” eltalálta Kheirón térdét. Héraklész megdöbbent, mikor a barátját találta el a nyílvessző, és ki is húzta azt Kheirón térdéből. Kheirón különböző gyógyszereket, kencéket adott Héraklésznak, hogy elláthassa a sebét, a sérülését, de azok semmit sem használtak a kentaurnak.

A sérülés nem ölte meg Kheirónt, azonban elviselhetetlen kínokat, fájdalmakat okozott neki, így a fájdalomtól üvöltve vonult vissza a barlangjába. Halhatatlanságának köszönhetően, úgy tűnt, hogy a szenvedésekből nincs kiút számára. Azonban egy átvállalással, Kheirón letudta tenni a halhatatlanságát. Ezt a megállapodást, átvállalást az istenek jóvá is hagyták. Az alku úgy szólt, hogy egy halhatatlan léleknek kell Prométheusz helyett lemenni a Tartaroszba (halál utáni élet, az örökös kín, bűn és szenvedés birodalma). No ide ment Prométheusz helyett Kheirón.

Halálát követően, Zeusz felemelte Kheirónt az égre.

Chiron a gyógyító+áldozat+magányos/remete+tanító összességét jelenti.

Még egyszer a kulcsszavak:

gyógyító, áldozat, magány, remete, tanító

HÍD szerepet képvisel a látható és a láthatatlan világok között, a belső és a külső világok között, a galaktikus és a földi világok között. Jelölése (lásd kép) olyan, mint egy kulcs.

Inkarnációink kulcsa.

A születési képletben a karmikus sebeinket mutatja, jelöli. Olyan sebeket jelöl, melyeket több életen keresztül gyűjtöttünk össze, és nagyon mélyek.

A karma asztrológia azt tanítja, hogy „abból van karmikus sebem, amit én követtem el hibákat, sérüléseket, másoknak”.

Ez elgondolkodtat, hiszen Kheirón nem vett részt a kentaurok dühös bosszúállásában és tulajdonkép „ártatlanul” sérül meg, kínlódik, szenved az élete során.

De, mint mindig a lényeg most sem abban van, hogy nyalogassuk a sebeinket, hanem abban, hogy hogyan tudunk tovább lépni az adott helyzetből, feladatból. Merthogy a sérülések, a kiegyenlítetlen karmikus számlák is „csak” megoldásra várnak, függetlenül attól, hogy ki volt az okozó, és mi volt a reakció.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Message *
Name*
Email *